När ett företag går bra så drabbas man ofta av en fartblindhet. Allting rullar på, nya kunder kommer in, man ökar på exempelvis lagerhållningen och man ser att omsättningen ökar markant. Satsningarna blir mer och mer ogenomtänkta och analyserna blir slarvigare. Det är lätt att flyga i medvind – men vad händer då det blåser åt andra hållet?
Tyvärr ser man ofta att företag tvingas inse faktum att man inte längre får in de pengar man vant sig vid. Detta samtidigt som skulderna och omkostnaderna ligger kvar på samma nivå. Detta leder till att man själv tvingas lämna in en konkursansökan till Tingsrätten – eller att någon av fordringsägarna gör det.
En konkursansökan är det första steget mot en konkurs. Tingsrätten behandlar ärendet och utser en konkursförvaltare vars uppgift är att reda ut konkursboet och se till att alla skulder och tillgångar samlas. Nästa steg blir att undersöka huruvida företaget kan drivas vidare i någon form – och givetvis att se till att fordringsägarna får, i den mån det är möjligt, tillbaka sina pengar.
Ta juridisk hjälp vid en konkursansökan
Driver du ett företag som håller på att bli insolvent? Känner du att ditt företag närmar sig ruinens brant och att du har svårt att vända allting till någonting positivt? En konkursansökan kan vara ett alternativ – men det kan även finnas andra.
Genom att direkt kontakta dels ett juridiskt ombud och dels en ekonomiskt sakkunnig – exempelvis en redovisningsbyrå – så kan du få värdefull rådgivning om huruvida det finns möjligheter i att skapa en förändring för din verksamhet och därigenom också vända skutan åt rätt håll.
Kom dock ihåg att en konkursansökan och en konkurs är ett nederlag – men långt ifrån en katastrof. Det är en företeelse att dra lärdom från. Ditt nästa företag kan gå bättre som en följd av dina tidigare misslyckanden.