Därför bör företagare skriva aktieägaravtal

Aktieägaravtal ska skrivas när solen skiner, med tanke på en regnig dag. Om du och din partner behöver gå skilda vägar ska ni undvika onödiga konflikter.

När det kommer till gemensamma affärer är det lätt att hamna i konflikt med varandra. Vid en tidpunkt kan det kännas helt självklart att starta ett aktiebolag tillsammans med en vän. Men när det gått en tid, och affärerna utvecklats åt ett håll man kanske inte hade önskat, är det lätt att det blir bråk om hur man ska ta företaget vidare.

Det kanske till och med uppstår sådan osämja att aktiebolagets ägare är tvungna att gå skilda vägar. Och det är inte helt okomplicerat när det kommer till aktiebolag. I alla fall om det inte finns ett ordentligt aktieägaravtal på plats.

Aktieägaravtal formuleras av jurist

Förhoppningsvis har man varit förutseende nog att ta hjälp av en erfaren jurist för att ta fram ett välformulerat aktieägaravtal, redan när man startade företaget. Ett aktieägaravtal kan se ut lite hur som helst, och är i stort ett avtal som kan gälla nästan vad som helst som gäller företaget.

Att inte ha något aktieägaravtal när det är dags att skiljas åt, är att jämföra med att skilja sig utan äktenskapsförord. Man är helt utlämnad till den strikta formalian, oavsett vad man har trott sig vara överens om inom äktenskapet. (Eller aktiebolaget, i detta fall.) Att teckna ett juridiskt hållbart aktieägaravtal är en garanti för att eventuella framtida konflikter inte kommer bli större än vad de behöver bli.